Waarom een maatwerk website (en geen template)?

Je wilt een nieuwe website laten ontwikkelen voor je bedrijf? Als je op zoek gaat naar een marketingpartner om een site voor je te maken, dan kom je termen als ‘maatwerk’ of ‘custom made’ tegen. Maar wat houdt een maatwerk website nou in? En waarom zou je hiervoor kiezen in plaats van een template? Scroll maar door, dan leg ik het je uit.  

Bij Code Blauw bouwen we alle websites op maat. Dan weten we zeker dat we de merkuitstraling en de doelstellingen van een bedrijf online perfect kunnen doorvoeren. Doorvoeren in een sterke website die op alle vlakken hoog scoort: van snelheid, vindbaarheid in Google, gebruikerservaring, veiligheid en meer! 

Maatwerk website versus templates

De tegenpool van maatwerk websites zijn websites die met templates of zogeheten ‘builders’ zijn gebouwd. Deze oplossingen zorgen dat je tegenwoordig enorm goedkoop een website voor je bedrijf kunt laten neerzetten. Maar je merkt aan dit type websites wel duidelijk dat ze ‘standaard’ zijn en niet voor de volle 100% de beleving overbrengen die je wilt overbrengen. 

De investering voor een maatwerk website ligt hoger, maar dit betaalt zich wel terug in een professionelere, unieke online uitstraling. En – daardoor – op de langere termijn tot meer conversie via je website: tot meer verkoop, offerte-aanvragen of contactaanvragen. 

De voordelen van een maatwerk website

1. Een maatwerk website is maatwerk 

Een van de grootste voordelen van een maatwerk website is dat je deze volledig kunt afstemmen op je merkuitstraling, je doel, je doelgroep en en je andere online marketingmiddelen. Elke bezoeker heeft het direct door: dit is jóuw website. Je kunt sturen op resultaat doordat de functionaliteiten in de site precies zijn zoals jij voor ogen hebt. En je kunt de website in alles afstemmen op het gedrag en de behoefte van je doelgroep. Geen huisstijl is te gek, geen filtersysteem te ingewikkeld, geen portaal te groot. In tegenstelling tot templates en builders is een maatwerk website volledig aanpasbaar. 

2. Een maatwerk website is (meestal) sneller 

Maatwerk websites zijn aanzienlijk sneller dan websites gebouwd met een groot template of een builder. Dit komt omdat maatwerk websites precies erin hebben zitten wat nodig is voor jouw website. Geen overige bestanden en software die je site erg vertragen. Belangrijk want een snelle website is steeds belangrijker. Hoe sneller je site, hoe fijner de gebruikerservaring en hoe meer conversie op je site. Bovendien zorgt snelheid voor een betere vindbaarheid in de zoekmachines. 

Als je een website bezoekt, zul je niet zo snel merken of een website 100 milliseconden trager is dan een andere website, maar toch maakt dit wel degelijk impact op je conversie. Bezoekers klikken en scrollen enorm snel door het web en ongemerkt klikken ze heel snel naar iets anders zodra iets te lang duurt. 

Cijfers spreken voor zich:

  • Shopzilla.com bracht de laadtijd terug van 7 naar 2 seconden. Het resultaat: 25 procent meer pageviews en 7-12 procent meer omzet.
  • Edmunds.com bracht de laadtijd terug van 9 naar 1,4 seconde. Het resultaat:  3 procent meer omzet uit advertenties en 17 procent meer pageviews per websitebezoek.
  • Een snellere website leverde Usertesting.com 78 procent meer conversie op. 
  • Google geeft aan dat een vertraging van 400 milliseconden leidt tot 0,59 procent minder zoekopdrachten en nog steeds impact heeft op het zoekgedrag, zelfs na het verwijderen van diezelfde vertraging. In andere woorden: Hoe trager de laadtijd van je website, hoe minder hoog je website in Google komt te staan.
  • Bing geeft aan dat een vertraging van 2 seconden leidt tot 1,8 procent minder zoekopdrachten en 4,3 procent minder omzet.

3. Een maatwerk website is veiliger 

Een ander groot voordeel van een maat gebouwde website is veiligheid. Deze sites kunnen aanzienlijk minder snel gehackt worden, doordat ze minder verschillende bestanden bevatten en daardoor minder zwakke plekken. Voor eenzelfde aantal elementen heeft een template of builder veel meer verschillende bestanden nodig, dan een maatwerk website die volledig in de code is opgebouwd. Hackers zijn actief op zoek naar zwakheden bij veelgebruikte builders en thema’s, want zodra ze er één gekraakt hebben, geldt dat ook gemakkelijk voor andere – vergelijkbare – sites.

4. Een maatwerk website gaat langer mee

Goedkoop is duurkoop. Een degelijk ontwikkelde maatwerk website kan erg lang mee gaan. Builder website’s zijn afhankelijk van de software waarmee ze gebouwd worden. Wordt die niet meer onderhouden of ondersteund? Dan gaat jouw website ook achter lopen, wordt de kans steeds groter dat-ie minder goed werkt of gehackt wordt. Daarnaast kan er gemakkelijker worden gesleuteld aan je maatwerk website wanneer je in de loop der jaren nieuwe functionaliteiten wilt toevoegen.   

Op naar jouw custom made website?

Vergelijk je nieuwe website met andere producten die zowel op maat, als ‘in de fabriek’ gemaakt kunnen worden. Een custom made auto waar je al je wensen in kunt doorvoeren of een standaard auto wederom uit de fabriek. Of een handgemaakte handtas of een zo voordelig mogelijke handtas uit de fabriek. Maatwerk of makkelijke standaard. Het is maar net waarvoor je gaat.  Maar als je van je nieuwe website een rendabele investering wilt maken en je wilt onderscheiden van de concurrent, is maatwerk altijd de beste keuze.

Meer weten over de mogelijkheden? Ik vertel je graag meer!