Sleep die kandidaat binnen! Tips voor een overtuigende vacaturetekst

Je hebt een fantastisch bedrijf. Een leuk team. Goede arbeidsvoorwaarden. En toch wil het maar niet lukken om personeel aan te trekken. Er zijn natuurlijk tal van mogelijke oorzaken waar dat aan ligt. Maar één waar werkgevers vaak niet aan denken: marketing. Misschien is je aanbod wel goed, maar weet je het niet goed te verkopen. Vandaag staan we stil bij je vacaturetekst. 

Allereerst hoe het niet moet 

Google maar eens door wat vacatureteksten, dan zie je dat een groot deel van de werkgevers eigenlijk dezelfde werknemer zoekt:

  • een teamspeler;
  • die stressbestendig is;
  • plus natuurlijk klantgericht;
  • die van aanpakken weet;
  • en absoluut geen 9-tot-5-mentaliteit heeft;
  • want hij of zij is enthousiast;
  • en denkt out-of-the box.

En die persoon moet absoluut bij jou komen werken, want:

  • je biedt een marktconform salaris
  • hebt een gezellig, jong team
  • biedt natuurlijk volop doorgroeimogelijkheden
  • en die vrijdagmiddagborrel mag je natuurlijk niet missen.

Net als honderden anderen… Maar zo hoeft het niet.

Tips voor een overtuigende vacaturetekst

Wil je een vacaturetekst de wél overtuigt, begin dan met de volgende stappen.

Basic 1: bedenk voor wie je schrijft 

Klinkt heel logisch. Toch is dit het punt waar het meestal fout gaat. Hoe anders verklaar je dat 90% van de vacatureteksten inwisselbaar is. Bedenk niet alleen wat je zoekt, maar vooral wie. En stem daar je tekst op af. Spreek dus niet van een jong team als de gemiddelde leeftijd 40 is en je mikt op net afgestudeerden. En noem voorbeelden die aansluiten bij de belevingswereld van je doelgroep. 

Basic 2: bedenk wat je échte meerwaarde is

Moeilijk te bepalen wat werken bij jou werken nu echt zo bijzonder maakt? Vraag eens rond in het team. Waar jij misschien in al die jaren aan gewend bent geraakt, kan voor medewerkers die net binnen zijn wel iets heel bijzonders zijn. En stem je aanbod en usp’s vooral ook af op wie je zoekt. Denk je jonge ouders aan te spreken, dan is die thuiswerkmogelijkheid wel extra aantrekkelijk. Al moet dat wel binnen je bedrijfsbeleid passen. 

Basic 3: scheid hoofd- en bijzaken

Praat sowieso niet in ‘eisen’, want dat schrikt af. Maar eerder in ‘wij zoeken’ of ‘typisch jij’. En overdrijf vervolgens niet met je opsomming. Je hoeft in je vacaturetekst niet élk aspect van de functie en de kandidaat te benoemen. Bedenk: waar moet een sollicitant minimaal aan voldoen om op gesprek te komen? Dat is de drempel. En waarop kun je ook prima in gesprekken zelf filteren? 

Basic 4: houd de tekst scanbaar 

Als je kandidaat uit meerdere vacatures kan kiezen, gaat hij al snel voor degene die het makkelijkst duidelijk maakt wat hij zoekt. Dus werk met concrete tussenkoppen (wat wij bieden, typisch jij/wie jij bent enzovoort). En werk met opsommingen en bullets. 

Basic 5: doe vooral waar je goed in bent

Al spreek je perfect ABN . Zelfs al weet je precies op welke plek van de zin je een puntkomma plaatst. En zelfs al wissel je keurig elke lange zin af met een korte zin. Schrijven is een vak. Met taalgevoel, grammaticale skills en een paar best practises schrijf je misschien een tekst die best klopt. Het is echter geen garantie dat je tekst ‘werkt’. Het verschil tussen informeren en overtuigen. Copywriting. Een gevoel overbrengen. Dat bereik je niet met de basics. Het is een vak. 

Met deze tips voor een overtuigende vacaturetekst zorg je voor een goede basis. Maar om je kandidaat écht te verleiden is meer nodig: van employer branding, aansprekende visuals tot de digitale strategie om de juiste kandidaat te bereiken. Een garantie op je droomkandidaat heb je natuurlijk nooit. Maar je kunt je kansen wel vergroten. Daar helpen we je graag bij: [email protected]. (Of lees hier meer over recruitment marketing.)