1 september 2021

Een animatievideo maken: handig te weten

Animatie
Design

Heb je een nogal inhoudelijk of technisch verhaal te vertellen? Denk dan in beeld en minder in tekst. De online spanningsboog van je websitebezoekers is meestal niet zo groot als je zelf denkt. Met een animatievideo breng je je verhaal wél over.

Wat is een uitleganimatie? 

Een uitleganimatie is een animatievideo: een mix van beeld, geluid en korte teksten. Dit middel zetten we met name in voor een heldere uitleg over bedrijf, proces, product of dienst. 

Wat zijn de voordelen van een uitleganimatie? 

• Moeilijke onderwerpen behapbaar maken – Lever je een ingewikkeld technisch product, waarvoor behoorlijk wat tekst nodig is om uit te leggen? Via een uitleganimatie kan het in één tot twee minuten. Een video zorgt dat je websitebezoekers beter begrijpen, sneller overtuigd raken en eerder tot actie overgaan. Je brengt zelfs de meest ingewikkelde boodschap eenvoudig over. Ook draagt een uitleganimatie bij aan de beleving rondom jouw bedrijf.   

Meer inzicht – Maak de koppeling met Google Analytics, zodat je weet hoeveel mensen op ‘play’ hebben geklikt, hoe lang ze op de webpagina blijven en naar welke pagina(‘s) ze vervolgens doorklikken. Zo weet je direct of je verhaal aanslaat en het gewenste effect heeft. 

• Makkelijk meer bereik – Plaats je video op YouTube, Vimeo of social media zodat jouw verhaal voor iedereen toegankelijk en vindbaar is. Stimuleer je medewerkers of klanten vooral ook de video te delen. Of promoot hem via advertising. Dit zorgt voor extra bereik en bekendheid voor jouw bedrijf. 

Hoe komt een animatievideo tot stand? 


Het verhaal

Een video valt of staat met het verhaal, zo ook een uitleganimatie. Daarom zetten we eerst samen het verhaal kernachtig neer in een script. Het script bevat korte zitten waarbij iedere zin een eigen frame/beeld gaat krijgen.

Moodboard
Daarnaast is het belangrijk dat de video matcht met jouw bedrijfsidentiteit en huisstijl. Zo is direct duidelijk dat het om een video van bedrijf X gaat. We brengen de verwachtingen op één lijn via een moodboard. Hierin wordt de stijl en het kleurgebruik bepaald. Is dit helder en het script akkoord? Dan gaan we verder met het maken van een storyboard.


Storyboard
Het storyboard bepaalt hoe de video er uiteindelijk grafisch uitziet. Hierin maken we per frame zichtbaar wat het lopende verhaal gaat worden. Gaat het om een video met voice-over? Dan plaatsen we per frame de tekst erbij. De tekstlengte bepaalt dan de duur per frame.


Animeren
Wanneer we deze boards hebben afgestemd, gaan we aan de slag met animeren. Daarin maken we alle onderdelen bewegend en worden er overgangen gecreëerd van het ene naar het andere frame. Hier komt ook het geluid bij kijken. Denk aan geluidseffecten en de voice-over.

Klaar!
En dan is je animatie klaar. We leveren ‘m op in het gewenste bestandsformaat of plaatsen hem zelf voor je op je website en social media kanalen. Net wat je wilt. 

Aan de slag met animaties? 

Benieuwd hoe jij een uitleganimatie kan inzetten? Ik vertel je graag meer. Plan je afspraak! 

Bekijk case
Lees meer