Een mobiel­vriendelijke website: de basics

Het begrip responsive webdesign is je vast niet ontgaan. Dit staat in verband met de gebruiksvriendelijkheid van jouw website. Inmiddels bezoeken mensen websites vaker via hun mobiel dan dat ze op desktop of een tablet kijken. Het is dus van belang dat jouw website goed toonbaar is op mobiele apparaten en met de tijd mee gaat. We leggen je graag uit waar je begint. 

Wat is een responsive webdesign?

Surfde je vroeger via je computer het internet door; tegenwoordig zijn er veel verschillende apparaten waarop je een website kunt bekijken. Van computer, tablet tot smartphone. Maar zelfs binnen deze categorieën hanteren apparaten verschillende afmetingen waarop bijvoorbeeld jouw website wordt weergegeven. Gelukkig is het niet nodig om je website in 101 verschillende formaten te bouwen. Een responsive website houdt rekening met alle gangbare afmetingen. Zo blijft op ieder apparaat de weergave er netjes uitzien. 

Waarom is een mobielvriendelijke website belangrijk?

Het uiterlijk van een website weegt enorm voor de gebruiksvriendelijkheid van de bezoeker. Dankzij een responsive website design ziet je website er in alle formaten professioneel uit. En – minstens zo belangrijk – is hij gebruiksvriendelijk. Bezoekers willen snel vinden wat ze zoeken en gemakkelijk acties kunnen uitvoeren. Dus niet continu moeten inzoomen om teksten op hun smartphone te kunnen lezen of om een link aan te klikken. Maar: overzicht behouden en via duidelijke buttons kunnen navigeren. De functionaliteiten zijn alles bepalend voor het behouden van jouw bezoeker, die uiteindelijk overgaat op een aankoop of contactaanvraag. Hoe minder gebruiksvriendelijk, hoe groter de kans op afhaken. 

Trends om rekening mee te houden in design

Dark mode
De dark mode op jouw telefoon is je vast niet ontgaan. Dit is een visuele weergave van een donkere achtergrond met daarop witte tekst. Dit is in plaats van de lichte achtergrond met donkere tekst. Sinds 2018 is dit op steeds meer devices mogelijk om aan te zetten. Dark mode brengt wat voordelen met zich mee, namelijk:

  • Besparing van energie. Dit komt doordat er minder licht geproduceerd moet worden.
  • Fijner leesbaar in een donkere omgeving
  • De verminderde lichtinval zorgt voor minder vermoeide ogen

Bij het webdesign is het hierbij belangrijk om hier qua kleurenstelling al rekening mee te houden. Je logo staat misschien mooi op een witte achtergrond, maar is dit net zo zichtbaar op een zwarte achtergrond?

VR
Het online kopen van producten is de laatste jaren flink gestegen. Soms is het alleen lastig om een bepaald product voor je te zien. Denk aan het kopen van nieuwe meubels of kledingstukken. Staat dit mij wel of past dit wel bij mij in huis? Door middel van het toepassen van VR kunnen mensen jouw product beter visualiseren en is de kans groter dat mensen overgaan op het aanschaffen van jouw product of dienst. 

Ranking in Google 

Uiteindelijk wil je dat je website zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van Google verschijnt. Wat je misschien nog niet wist is dat Google websites afstraft die niet zijn geoptimaliseerd voor mobiel. Wanneer jouw website niet toonbaar is of een lange laadtijd heb je een verhoogd risico om jouw status kwijt te raken bij zoekresultaten. Wanneer je website niet gebruiksvriendelijk is en mensen op tablet en telefoon afhaken, waardeert Google deze als minder relevant. 

Een responsive website laten ontwikkelen? 

Wij helpen je graag! Plan hier een afspraak.